ZIUA INTERNAȚIONALĂ A GEODIVERSITĂȚII, SĂRBĂTORITĂ ÎN PREMIERĂ

Anul acesta, este sărbătorită, pentru prima dată, Ziua Internațională a Geodiversității! În această zi, în aproapte toate țările lumii, au loc dezbateri între tineri, se organizează excursii care promovează conservarea geo-patrimoniului, tururi ale muzeelor prin care se descoperă resursele geologice, vizite ale școlilor, pentru ca elevii să cunoască istoria Pământului. Această zi este marcată, prin zeci de evenimente, și la nivelul județului Buzău!

Consiliul Județean Buzău, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, a promovat în rândul unităților de învățământ inițiativa de celebrare a Zilei Internaționale a Geodiversității. Astfel, la nivelul județului Buzău, numeroase școli și grădinițe din spațiul rural și urban au organizat, în data de 6 octombrie, activități educative având ca scop creșterea gradului de conștientizare a elevilor, cu privire la numeroasele beneficii pe care geodiversitatea le oferă oamenilor, societății și mediului. Astfel, în această zi, Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” și geodiversitatea județului Buzău au devenit subiect de studiu și informare pentru copii.

Consiliul Județean Buzău, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, a încurajat cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului, pentru a veni în sprijinul inițiativelor pentru educație geoștiințifică, prin care se oferă soluții durabile la provocările legate de gestionarea resurselor, reducerea riscului de hazarde naturale, atenuarea schimbărilor climatice și pierderea biodiversității.

De asemenea, Consiliul Județean Buzău a lansat, astăzi, un concurs online, adresat pasionaților de fotografie, pentru a imortaliza locuri și momente din Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”. Astfel, pe pagina de Facebook  Descoperă Buzăul, va fi promovată inițiativa de a surprinde în imagini locuri de poveste din „Ținutul Buzăului”. Câștigătorii vor fi premiați, iar lucrările lor prezentate în cadrul unei expoziții adresate publicului larg.

Ziua Internațională a Geodiversității a fost proclamată în 2021, de către cele 193 de state membre participante la cea de-a 41-a Conferință Generală a UNESCO, de la Paris.

Related posts