PROIECT BLOCAT DIN CAUZA SCUMPIRILOR

Numeroase investiții la sate, cu bani europeni, între care și cele pentru canalizări și aducțiuni de apă, stagnează sau pot fi chiar întrerupte definitiv. În această situație delicată se află mai multe comune din județul Buzău. La Stâlpu, de exemplu, lucrările de introducere a canalizării în comună sunt în pericol, deoarece primăria se află în incapacitate de a mai plăti contribuția proprie.  Motivul? Scumpirile uriașe la combustibili și mărfuri industriale.
Deși se află la doar 15 kilometri de municipiul Buzău, comuna Stâlpu se află la început cu marile investiții în infrastructură. Majoritatea sătenilor au apucat să se racordeze la rețeaua de apă și așteaptă canalizarea, la care se muncește deja. Câțiva săteni le-au luat-o înainte autorităților și au dărâmat WC-urile din fundul curții, însă noile toalete tot nu au unde să elimine reziduurile. Au apelat temporar la fose septice, care trebuie golite cu vidanja.
Lucrările pentru introducerea canalizării în comuna Stâlpu stagnează de ceva vreme, spre nedumerirea localnicilor. Mai ales că știau că proiectul cu fonduri europene, care prevede racordarea a peste o mie de gospodării și amenajarea unei stații de epurare în afara satului, se apropia de finalizare.
Din păcate, primăria se află în imposibilitatea de a onora restul de plată, ca să încheie lucrările, din cauza scumpirii fără măsură a combustibililor și a materialelor de construcție. Facturile au devenit imposibil de achitat, spune viceprimarul din Stâlpu.
Dacă până în luna martie, anul viitor, Primăria Stâlpu nu face rost de un milion de lei pentru a-și achita partea de coplată, va fi obligată să pună punct lucrării și să returneze inclusiv fondurile venite de la Uniunea Europeană. Perspectiva ar conduce la falimentarea primăriei, în care lucrează peste 20 de funcționari. În același pericol se află încă patru comune din județul Buzău.

Related posts