ADMINISTRAREA VACCINULUI ASTRAZENECA, MENȚINUTĂ DE EMA

Agenția Europeana a Medicamentului a concluzionat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul a două săptămâni dupa vaccinare. Agentia Euopeana recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice, precum dificultăți de respirare, durere în piept, dureri abdominale persistente, durere puternica de cap sau pete mici sub piele la locul injectiei.

Comitetul de siguranță al EMA a confirmat insa că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile. Vaccinul s-a dovedit a fi foarte eficient, prevenind formele severe, si implicit spitalizarea.

În opinia specialiștilor, nu se poate face o corelație între vârsta persoanelor vaccinate și apariția efectelor secundare severe.

Cu toate acestea, mai multe țări europene au impus limita de vârstă de 60 de ani pentru administrarea vaccinului AstraZeneca, iar autoritatile medicale din Marea Britanie recomanda ca vaccinul sa nu fie administrat persoanelor de sub 30 de ani.

În țara noastră nu a fost impusă o limită de vârstă pentru administrarea vaccinului.

Până în acest moment, au fost înregistrate peste 200.000 de anulări în platformă pentru vaccinarea cu AstraZeneca, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, 99.000 de persoane nu s-au mai prezentat.

Totusi, aproape 400 de mii de persoane au fost vaccinate, pana acum,  în România cu serul produs de AstraZeneca.

Coodonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat , in urma cu doua zile, ca in Romania nu au fost confirmate cazuri de tromboze, cauzate de administrarea vaccinului AstraZeneca.

Related posts