EFECTELE ABANDONULUI FAMILIAL

Abandonul școlar și delincvenţa juvenilă sunt efectele cele mai des întâlnite în cazul copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Potrivit reprezentanților  Direcției de Asistență Socială Buzău, pentru mulţi copii lipsa părinţilor este identică cu abandonul, iar avalanşa de minori care abandonează şcoala sau devin infractori este alarmantă.

Numai la nivelul municipiului Buzău, peste 400 de copii au părinții plecați în străinătate. Cei mai mulți au vârste mici și nu înțeleg prea bine ce li se întâmplă.

Alți minori, în schimb, nu pot trece peste perioada în care părinţii nu le sunt aproape, își strică relaţia cu familia lărgită și intră în anturaje nefaste.

Conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la nivel național, la sfârşitul lunii decembrie 2023, peste 9.755 de copii aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Specialiștii sunt însă de părere că numărul lor este mult mai mare, ținând cont de faptul că unii dintre părinți evită să anunțe autoritățile despre plecarea lor peste hotare.

Related posts