VULNERABILĂ LA HACKERI

Un posibil atac cibernetic asupra bazei de date a Casei de Asigurări de Sănătate Buzău provoacă teamă printre șefii  instituției. Îngrijorarea este îndreptățită în contextul ultimului incident, produs la începutul lunii februarie, când baza de date a Spitalului Județean Buzău a fost ținta unor hackeri. Reprezentanții Casei de Sănătate Buzău spun că ar fi neputincioși într-o astfel de situație, deoarece legea nu le permite să-și procure un sistem de securitate. Singura care poate face asta este Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Situația este cu atât mai delicată cu cât, în acest moment, serviciul IT al Casei de Asigurări de Sănătate Buzău are un singur angajat, necesarul fiind de 3 specialiști în domeniu.

După atacurile cibernetice din 12 februarie, Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea CNAS, care include elemente importante de securitate. Finanțarea inițială de 70 de milioane de euro a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate.

Related posts