BENEFICIARI AI UNEI LEGI SPECIALE

Peste 2.530 de buzoieni beneficiază de indemnizaţii substanțiale în baza unui decret de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic precum și celor deportați în străinătate ori luați prizonieri. În funcție de perioada de detenție sau de categoriile de beneficiari, indemnizațiile pot ajunge și până la 11.000 de lei pe lună. Plata acestor drepturi este realizată prin intermediul caselor judeţene de pensii, iar Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială verifică legalitatea indemnizațiilor acordate.

Decretul-lege prevede 3 categorii de beneficiari, titulari, soţul sau soţia supravieţuitori şi copiii urmaşi ai părinţilor persecutaţi politic. Documentul îi mai are în vedere și pe cei care au fost prizonieri, după data de 23 august 1944. De nenumărate ori Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a fost dată în judecată de către rudele unor buzoieni ținuți în prizonierat, pe motiv că nu a respectat perioada de calcul a detenției, în baza căreia urmau să primească indemnizație.

Din cei peste 2.530 de beneficiari de indemnizații din județul Buzău, aproape 2.230 sunt urmași ai prizonierilor închiși după data de 23 august 1944.

Related posts