ARHIVELE INSTITUȚIILOR, LA CONTROL

Spaţii insuficiente, neştiinţă și lipsă de profesionalism. Sunt neregulile descoperite de reprezentanții Serviciului Arhivelor Naţionale Buzău în timpul controalelor efectuate în acest an la instituțiile publice din județ. O problemă constatată în multe dintre instituțiile verificate a fost lipsa personalului calificat pentru a se ocupa de arhive.

Pe durata anului 2023, angajații Arhivelor Naționale au efectuat peste 200 controale, din care 6 la Tribunalul și Judecătoria Buzău, la Primăriile Mihăilești și Pogoanele, precum și la ANIF și Liceul Tehnic Buzău. La Primăria Mihăilești, ei au constatat mai multe încălcări ale legii, motiv pentru care administrația locală a primit un avertisment.

Deţinătorii de arhivă, atât din instituțiile publice, cât și private sunt obligaţi să păstreze documentele în condiţii corespunzătoare, asigurându-le împotriva distrugerii, degradării sau furtului. Astfel, încăperile destinate păstrării arhivei nu pot fi amplasate în vecinătatea magaziilor de substanţe explozibile, inflamabile, corozive, de coloranţi, a încăperilor în care se lucrează cu foc deschis, a ghenelor de reziduuri menajere. De asemenea, arhivele nu se amplasează în poduri, mansarde, subsoluri tehnice, în încăperi inundabile sau în construcţii provizorii.

Related posts