DE LA CATEDRĂ, ÎN STRADĂ

Angajaţii din Educaţie ies în stradă din cauza problemelor cu care se confruntă şi care nu și-au găsit rezolvarea din partea autorităţilor. Mai întâi, ei vor declanșa o serie de proteste premergătoare grevei generale. La Buzău, membrii Sindicatului Învățământului Preuniversitar sunt dispuși chiar să declanșeze o  grevă generală, dacă nu le sunt ascultate revendicările. Ba mai mult, vor închide școlile în mai, înainte de încheierea anului de învățământ. Dar mai întâi, ei vor picheta sediul Prefecturii Buzău.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că din proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a fost eliminat un articol potrivit căruia salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. Asta înseamnă că, prin eliminarea acestui articol, se va ajunge ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât  a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” spun că în luna mai se pregătesc de organizarea unui marş de protest în Capitală, iar în ultima decadă vor să strângă semnături în vederea declanşării grevei generale.

Related posts