ADĂPOSTURILE DE PROTECȚIE CIVILĂ, INUTILIZABILE

În cazul unui eventual atac nuclear, suntem pe cont propriu! Adăposturile de protecție civilă din orașe pot găzdui un mic procent din populație, asta în cazul în care nu au ajuns depozite de murături, damigene, biciclete și mobilier vechi.

La Buzău, buncărele antiatomice au fost golite în primăvară, însă cele mai multe sunt inutile. Asta, deoarece nu au curent, apă, sunt insalubre și, cel mai important, au rămas fără instalațiile de filtrare a aerului contaminat. În aceste condiții se prezintă și acest buncăr antiatomic, aflat la subsolul unui bloc din cartierul buzoian Micro 5, pe care locatarii au fost obligați să-l golească de vechituri după ce a început războiul din Ucraina. A rămas un dezastru în urma celor care au scos bicicletele, butoaiele cu murături și damigenele din boxe. Grav este că nimic nu s-a schimbat în cele șapte luni care au trecut de atunci.

Locuitorii din cartierul buzoian Micro 5 spun că nu au încredere în capacitatea de protecție a buncărelor în care ar trebui să se adăpostească la nevoie. Unii cred că mai multă siguranță ar avea în propriile apartamente decât în boxele de la subsol, lăsate de zeci de ani în paragină.

Condiții jalnice sunt în aproape toate adăposturile de protecție civilă din municipiul Buzău. În afară de punctul de comandă, doar un adăpost din oraș se apropie de standardele impuse, adică are curent, rețea securizată de comunicații cu exteriorul, grupuri sanitare. Sunt însă și aici multe lipsuri care îl fac nefuncțional, cum ar fi instalațiile de recirculare a aerului.

Refacerea buncărelor antiatomice necesită investiții de sute de mii de lei. O singură baterie din două filtre, conducte pentru aerisire, motoare pentru ventilatoare, costă cel puțin 25.000 de lei. Pentru întreaga rețea de adăposturi din Buzău, sunt necesare cel puțin 25 de baterii. Fondurile ar trebui alocate din bugetul local.

Related posts