DEMERS ÎN PREMIERĂ

Dezastrul din agricultura buzoiană provocat de secetă ar putea fi ,,îndulcit” de Ministerul Agriculturii. În contextul în care multe dintre culturile de păioase de pe câmpurile din județul Buzău sunt aproape distruse, specialiștii sunt de părere că o schimbare rapidă a legislației ar putea să-i sprijine mai mult pe fermierii afectați. În acest sens, conducerea Direcției Agricole Buzău a solicitat Ministerului Agriculturii schimbarea condițiilor de acordare a despăgubirilor. Acesta ar fi un demers în premieră și, dacă va fi aprobat, va fi în folosul tuturor fermierilor români.

În prezent, acordarea de despăgubiri se face după o formulă care include producția fermierului pe ultimii cinci ani, din care se exclud, anul cel mai slab și cel mai bun. În condițiile în care în ultimii ani, seceta a făcut prapăd în culturile oamenilor, această metodă nu pare atât de benefică pentru agricultori. Prin urmare, specialiștii doresc ca etalonul pentru calculul despăgubirilor să fie producția medie comunicată de Institutul Național de Statistică, pentru județul Buzău, în perioada respectivă.

­­Luna trecută, Direcția Agricolă Buzău a cerut declararea județului ca fiind calamitat, cel puțin pentru culturile de grâu, rapiță și orz.

Specialiștii spun că anul 2024 se anunță catastrofal pentru agricultura buzoiană, în contextul în care fermierii au ajuns să recolteze de aproape zece ori mai puțin decât în alți ani.

Treieratul grâului de pe câmpurile din județul Buzău se făcea, de obicei, între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Anul acesta, din cauza arșiței, recoltatul a început mult mai devreme.

Related posts