UN JUDEȚ… ÎNROȘIT

La Buzău, când privești harta României, poți spune că vezi roșu în fața ochilor. Și asta pentru că Partidul Social Democrat a câștigat alegerile în județ, obținând un scor care îi asigură majorități confortabile atât în consiliile municipale, cât și în Consiliul Județean Buzău.

La numărul de primării adjudecate, social-democrații au fost la un pas să depășească recordul obținut în urmă cu 8 ani, de către actualul premier, Marcel Ciolacu, președinte al organizației la acea vreme. Atunci, PSD Buzău obținea 77 de mandate de primar, în timp ce după alegerile din 9 iunie 2024, actualul lider al organizației județene, Lucian Romașcanu, se poate mândri că a câștigat 76 de primării.

Așa cum anticipase, Romașcanu, imediat după închiderea secțiilor de votare, PSD a pierdut și câteva primării – 10, care au ajuns la PNL (Cislău, Zărnești, Valea Salciei, Cozieni, Năeni, Ulmeni, Glodeanu Sărat, Brădeanu, Padina, Cilibia) și una – cea de la Lopătari, la USR.

În ce privește Consiliul Județean, și acesta a fost câștigat de PSD Buzău, Lucian Romașcanu obținând un scor de 59,53 la sută, în urma votului pentru funcția de președinte al micului parlament județean. Liderul PSD Buzău a fost urmat în bătălia pentru șefia CJ de către Adrian Mocanu (PNL), cu 16,25 la sută, de Dorin Bădulescu (ADU) – cu 9,63 la sută și de Sorin Muncaciu (AUR) – cu 8,78 la sută.

La municipiul Buzău, Constantin Toma și-a adjudecat fără emoții și al trelea mandat de primar, cu un procent de 67,32 la sută, în timp ce, la Râmnicu Sărat, primarul Sorin Cîrjan a obținut 64,33 procente.

Related posts