Seceta cu care se confruntă agricultura buzoiană în ultimii ani este pusă de fermieri pe seama rachetelor antigrindină, care ar afecta căderea precipitațiilor. Este și motivul pentru care agricultorii buzoieni au cerut ministrului Agriculturii, ca rachetele antigrindină să nu mai fie lansate de la sol. Demnitarul a ascultat doleanțele agricultorilor și a luat decizia ca, cel puțin pentru acest an, sistemele antigrindină să nu mai fie folosite.
Prefectul Buzăului, Daniel Ticlea, spune că, în cadrul audiențelor, unii agricultori s-au declarat mulțumiți de decizia Ministerului Agriculturii de a închide sezonul operativ de trageri cu rachete antigrindină, în această vară.
Tunurile antigrindină, cunoscute și sub numele de tunuri sonice, sunt dispozitive care emit unde sonice, trimise către norii la nivelul cărora se formează grindina. Scopul principal al acestor sisteme este acela de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Prin oprirea formării particulelor de gheață, ar trebui ca acestea să cadă pe sol sub formă de picături de ploaie sau de lapoviță. Rachetele antigrindină au stârnit, însă, dezbateri aprinse între fermieri și autorități de mai mulți ani. Chiar dacă sunt eficiente în protejarea culturilor de grindină, fermierii spun că, în realitate, aceste sisteme risipesc norii și favorizează apariția secetei. Teoria este însă respinsă de către meteorologi și cercetători, care spun că, dimpotrivă, sistemul ajută la creșterea precipitațiilor chiar și cu 20%.