ȘCOLI ,,RELATIV SIGURE”

Violența în școli este un fenomen care, din păcate, a luat amploare în ultimii ani, în țara noastră. Într-un raport Erasmus se arată că violența este prezentă în peste 75% din școlile din țară. Nici unitățile de învățământ din județul Buzău nu sunt ocolite de astfel de … manifestări. Potrivit unui bilanț al Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, în 2023, au fost înregistrate peste 40 de infracţiuni în şcolile din județ.

În topul cazurilor de violență în școală se află cele de lovire şi de furt. Poliţiştii buzoieni au constatat că, în majoritatea situațiilor semnalate, este vorba despre conflicte între elevi, care apar în timpul pauzelor sau la finalul cursurilor.

Polițiștii buzoieni consideră totuși că numărul de infracțiuni înregistrate anul trecut, în școlile și liceele din județ, nu este unul îngrijorător.

Potrivit unui proiect privind gestionarea cazurilor de violență în unitățile de învățământ, aruncarea cu obiecte, imobilizarea copilului, jignirile sau semnele obscene sunt definite drept forme grave de violență în școli. Violenţa şcolară este o formă a violenţei cotidiene şi o problemă globală. Nu este un fenomen nou, manifestându-se şi în trecut, în spaţiul autonom al şcolii. În zilele noastre, aceste cazuri sunt făcute publice mult mai ușor. Victimele violențelor sunt fie elevii care nu se integrează la fel de ușor ca și colegii lor în comunitatea școlară, fie profesorii care nu își mai pot exprima autoritatea și au ajuns să fie trași la răspundere de către elevi.

Related posts