VINOVAȚI DE INUNDAȚII

Inundațiile, de la finele lunii mai, din Dâmbroca, comuna Săgeata, și Scurtești, comuna Vadu Pașii, ar fi putut fi evitate dacă zonele de evacuare a apei ar fi fost întreținute corespunzător. Este părerea prefectului județului Buzău, Daniel Țiclea, care este ferm convins că luarea unor astfel de măsuri la timp ar fi limitat în mod esențial efectele ploilor torențiale și violența viiturilor.

Prefectul Buzăului spune că, în mediul rural, majoritatea șanțurilor sunt lăsate de izbeliște. Inclusiv secțiunile de scurgere din dreptul podețelor sunt colmatate cu pământ. Asta face ca la prima ploaie mai sănătoasă apele nu să nu mai curgă în albia șanțului și să se reverse inundând gospodăriile și drumurile publice. La fel s-a întâmplat și în localitatea Scurtești, din comuna Vadu Pașii.

Reprezentantul Guvernului consideră că vinovați că nu intrețin așa cum trebuie șanțurile și podețele sunt administrațiile locale și cetățenii.

În aceste condiții prefectul nu exclude ca și alte inundații de amploare să se înregistreze la fiecare ploaie abundentă. La finalul lunii trecute, în localitatea Dâmbroca a plouat cu 52 de litri pe metrul pătrat, iar culturile au fost acoperite de apă. Totodată mai multe case au fost inundate. Afectat a fost de potop și satul Stănceşti, din comuna Vadu Paşii, iar în Pogoanele, ploaia a venit însoțită de grindină.

Related posts