MII DE OAMENI LA BOBAS

După trei ani de pauză, mitingul aviatic BOBAS, organizat în acest weekend, a adunat peste 10 mii de oameni, care au urmărit de la sol, spectacolul oferit de piloții și parașutiștii militari și civili. La Baza Aeriană de la Boboc, regii aerului s-au înălțat spre cer salutând mulțimea. Looping-urile, coborârile pe coadă sau pendul, zborurile în picaj au făcut deliciul acestui show aviatic.

Pe cer au mai putut fi urmărite pe cer aparate precum F-16, IAR-99, C-27J Spartan, C-130 Hercules, IAR-330, Yak-52  sau IAR-316.

Spre deliciul publicului, organizatorii au pregătit o surpriză de proporții. Pe cer au putut fi văzute două aparate Eurofighter Typhoon, aparținând forțelor aeriene italiene, participante la misiuni de poliție aeriană, în zona Mării Negre. Atât cei mari, cât și cei mici au trăit insens aceste moment unic din show-ul aviatic.

Unul dintre cele mai spectaculoase momente la mitingul de la Boboc a fost un exercițiu tactic. Aceste viza recuperarea unui pilot care s-a catapultat și a fost prins de inamici. Camarazii l-au recuperat și l-au adus în siguranță la bază. Exercițiul a fost coordonat de forțele de la sol.

La fel de spectaculoase au fost și prinderile pe verticală și orizontală ale parașutiștilor, cu ajutorul cărora steagul României a fost adus pe sol.

Faţă de ediţiile precedente, în acest an MIG-urile 21 LanceR nu au mai survolat cerul şi au fost înlocuite cu aeronavele de tip F-16. Ziua în care s-a organizat întâlnirea cu publicul a avut o semnificație specială pentru aviatori. În urmă cu 113 ani, pe 17 iunie, a avut loc primul zbor al lui Aurel Vlaicu, de pe Dealul Cotrocenilor. Evenimentul s-a desfășurat și sub egida a „110 ani de Aeronautică Militară Română”.

Related posts