BOLILE RENALE AGLOMEREAZĂ SPITALUL

Spitalul Județean Buzău este asaltat de pacienți cu afecțiuni ale rinichilor. De altfel, perioada martie-aprilie este una extrem de aglomerată, iar gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de rinichi este de aproape 100%. Mai grav este că 30% sunt pacienți tineri, de până în 30-40 de ani.

În ceea ce privește cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienții cu boli renale care vin la Spitalul Județean Buzău, în peste jumătate din cazuri afecțiunea este cauzată de diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și ateroscleroză. Doar un mic procent din cazuri, 10-12%, reprezintă afecțiuni propriu-zise ale rinichilor.

Medicii nefrologi spun că putem preveni bolile renale dacă facem o hidratare zilnică adecvată. De asemenea, ar trebui să evităm pe cât se poate consumul de sare, produs care nu face bine nici rinichilor, nici tensiunii.

În ultimul deceniu a devenit din ce în ce mai pregnantă relația dintre bolile renale cronice și bolile cardiovasculare. Acest risc este de 20-30 de ori mai mare în stadiile finale ale bolilor renale, dar el există în toată evoluția unei afecțiuni renale cronice. Potrivit celor mai recente statistici, la nivel mondial, bolile acute renale afectează peste 13 milioane de oameni, iar bolile cronice renale provoacă, anual, cel puţin 2,4 milioane de decese.

Related posts