PROIECT INEDIT

Un inginer hidrotehnician din Buzău, Petrică Marin, care a realizat, în premieră, o machetă 3D a Canalului Siret-Bărăgan, propune o îmbunătățire a proiectului prin care ar putea fi irigate suprafețe întinse de terenuri agricole din sud-estul țării. Acesta propune o deviere a Canalului Siret-Bărăgan pe Râul Călmăţui, deja regularizat, dar care nu are debit de apă. Astfel, ar putea fi irigate aproape 400 de mii de hectare de teren.

Dacă acest proiect s-ar pune în practică, de irigații ar putea beneficia fermieri din 5 județe, respectiv Buzău, Brăila, Galați, Vrancea și Ialomița.

Inginerul buzoian a participat în 1978 ca șef de proiectare, la construcția canalului Călmățui. El este de părere că, dacă Canalul Siret Bărăgan ar fi deviat pe cursul Călmățuiului, printr-un nod hidrotehnic în zona Buzăului, suprafața irigată ar acoperi cele 5 județe. Totuși, pentru a fi realizat, proiectul ar avea nevoie de finanțare, iar la acest capitol Buzăul nu stă foarte bine.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău consideră că proiectul ar putea fi pus în practică, iar pentru județul Buzău ar însemna salvarea de la secetă a 50.000 de hectare, adică toate câmpurile din apropierea municipiului Râmnicu Sărat. În această zonă s-au înregistrat anul trecut cele mai mari pagube la culturi din cauza secetei.

Conducerea Direcţiei Agricole Buzău este de părere că acest proiect prezintă, atât avantaje economice, cât şi de mediu, motiv pentru care va fi prezentat ministrului Agriculturii.

Dacă s-ar găsi finanțare, proiectul ar fi realizabil, în aproximativ 4 ani. Canalul Siret-Bărăgan este un proiect început în anul 1984 pe râul Siret, între Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu. Acesta urma să aducă apele din râul Siret către câmpurile Bărăganului. Canalul trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri. Proiectul ar fi trebuit să fie gata în 1995, însă a fost realizat doar pe o lungime de 5,7 kilometri, apoi a fost oprit. De atunci, niciunul dintre miniștrii care s-au perindat la Ministerul Agriculturii nu a reușit să repornească proiectul.

Related posts