DIAMANTUL DE LA SIRIU

O idee apărută în 2008 s-ar putea transforma, în viitorul apropiat, în cel mai complex proiect realizat probabil vreodată în județul Buzău. Este vorba despre alimentarea cu apă potabilă din barajul Siriu a cel puțin 80 la sută dintre localitățile județului care, de altfel, nu au o alternativă în cazul în care seceta le lasă fără apă. Reprezentanții Companiei de Apă Buzău au demarat deja un prim pas ce vizează un studiu de fezabilitate care se va întinde, cel mai probabil, pe o perioadă de 2 ani.

Județul Buzău, în ansamblu, nu are o alternativă de alimentare cu apă potabilă în caz de secetă absolută. Prin urmare, implementarea unui astfel de demers este imperios necesară. O mână de ajutor în materializarea acestui proiect ar putea să vină și din partea Consiliului Județean Buzău.

Proiectul de alimentare cu apă potabilă din barajul Siriu, realizat în 2008, prevede un debit de 300 de litri/secundă de apă potabilă pentru circa 300.000 de locuitori. Specialiștii au prevăzut ca apa barajului să ude 50.000 de hectare din Bărăgan, să asigure apa potabilă pentru orașul Buzău și 80 la sută dintre localitățile județului, dar și pentru localități din Brăila și Galați.

Barajul Siriu, aflat în prezent, în grija Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, a fost construit din 1972  până în 1994, după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu. Pentru a permite crearea lacului de acumulare a fost necesară strămutarea unei comunităţi. Cu o înălţime de 122 de metri şi o lungime a coronamentului de 570 metri, Barajul Siriu este al doilea baraj ca mărime din ţară, al cincilea din Europa şi al 12-lea din lume. De asemenea, barajul şi lacul de la Siriu reprezintă una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din ţară.

Related posts