PORUMBUL ȘI FLOAREA SOARELUI, COMPROMISE TOTAL

Seceta din aceatsă vară a avut efecte devastatoare în județul Buzău!  În zona de câmpie a județului, fermierii au înregistrat pierderi de sută la sută la culturile de floarea soarelui și porumb. Pentru că din câmp nu au ce culege în acest an, agricultorii se grăbesc să bage tractoarele în lanul de porumb direct la arat, fără să-l treiere înainte, ca să facă economie de combustibil.

Georgian Calotă, unul dintre marii fermieri din județul Buzău, a plantat porumb pe o suprafață de peste 70 de hectare, la Balta Albă, între Râmnicu Sărat și Brăila. Seceta i-a pârjolit toată cultura, astfel că puține plante au rodit. Puținii știuleți care s-au făcut sunt însă extrem de mici. Este mai convenabil, spune el, să intri cu plugul în el, decât să-l treieri înainte.

Lucrările de arat sunt efectuate cu un singur tractor, măsură decisă tot din rațiuni economice. Solul foarte uscat îi dă mari bătăi de cap tractoristului, care trebuie să înainteze la viteză mică, cu lama plugului înfiptă la doar 25 de centimetri adâncime.

Aratul direct în lanul de porumb este o premieră și pentru tractoristul din Balta Albă, care are peste 20 de ani de muncă la câmp. Porumbul uscat care este îngropat în spatele plugului putrezește și în timp se transformă în îngrășământ. În zonele calamitate, cum este în zona Buzăului, arăturile au loc cu o lună mai devreme decât într-un an obișnit.

Următoarele lucrări agricole ar trebui să fie discuitul și semănatul culturilor de toamnă. Trebuie mai întâi să plouă abundent, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru ca apa să pătrundă adânc în sol.

Related posts