PRIORITARI LA VACCINARE

Autoritățile au schimbat  din nou strategia de vaccinare. Prioritare la programarea  pentru imunizare  vor fi doar persoanele peste 65 de ani, cele cu dizabilităţi şi bolnavii cronici. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a precizat ca este vorba despre programarile noi.

Autorităţile au constatat că cele mai multe internări şi decese asociate covid 19 sunt printre cele trei categorii de persoane vulnerabile. Potrivit raportului Ministerului Sănătății, la ora actuală, 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani, iar 95% din decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice.

Programările deja stabilite nu vor fi însă amânate. Şi nici rapelul pentru persoanele care au primit prima doză.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță precizează că deși acum ne confruntăm cu o întârziere a livrărilor de vaccinuri, situația s-ar putea regla în scurt timp, astfel incat in a doua jumatate a lunii aprilie sa se atinga tinta de 100 de mii de persoane vaccinate, pe zi.

Astazi o noua  tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, care constă în 163.800 doze,  a fost livrata României, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Din această a saptea transa, cele mai multe doze, aproape 82 de mii vor ajunge la centrul national de distributie Bucuresti, iar cele mai putine merg in centru de la Iasi, putin peste 10 mii de doze. Alte mii de doze vor fi distribuite si in centrele regionale din Constanta, Cluj, Brasov, Craiova si Timisoara. Următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România luni, 8 februarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se va actualiza si va permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale stabilite in aceasta etapa.

Amânările decise de autorităţi îi nemulţumesc insa pe profesori şi părinţi. Pentru că pe 8 februarie, la începutul semestrului doi, majoritatea elevilor ar putea reveni în clase.

Reamintim ca saptamana trecuta autoritatile au amanat  la  vaccinare, peste 35 de mii de angajatii din domeniile esentiale de activitate, care obtinusera o programare la imunizare.

Related posts