ALEGERILE LOCALE 2020, PE 27 SEPTEMBRIE

Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie. Camera Deputatilor a aprobat legea cu 253 de voturi “pentru” , două voturi ”împotrivă” și 36 abțineri.

Senatul aprobase  cu o zi inainte acest proiect legislativ,  cu mai multe amendamente, printre care cel care permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere, precum PMP sau Pro România, să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

De asemenea, senatorii au admis un amendament depus de social-democrați,  potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru pana acum interzis.

Odata promulgata legea de presedintele Klaus Iohannis, aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial si va putea  intra in vigoare.

Candidaturile pentru alegerile locale pot fi depuse până pe 18 august. Campania electorală incepe în 28 august si se va încheia în ziua de sâmbătă, care precedă data alegerilor, respectiv în 26 septembrie 2020, ora 7.00.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că perioada electorală pentru alegerile locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie, urmând ca în 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central. Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.

În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală.

La alegerile locale din acest an, prin derogare, se reduce la jumătate numărul minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor.

Related posts