PRO ȘI CONTRA INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

Utilizarea inteligenței artificiale în îngrijirea pacienților și la locul de muncă reprezintă unul dintre cele mai intens dezbătute subiecte din domeniul sănătății în anul 2024. Inteligența artificială promite diagnostice mai bune și mai puține greșeli în mai puțin timp. Deși implementarea inteligenței artificiale pare să aducă numeroase beneficii, există și posibile dezavantaje identificate de către medici. Spre exemplu, etica și moralitatea sunt trăsături umane importante ce pot fi dificil de incorporat într-un algoritm al inteligenței artificiale. Aflat la Buzău în cadrul unui eveniment medical, şeful departamentului Chirurgie Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Beuran, consideră că subiectul trebuie abordat cu maximă prudență. Și asta pentru că, spune Beuran, în ultimii ani, s-a constatat o agresivitate a pacienților în raport cu lumea medicală. În opinia sa, aceasta ar fi cauzată de lipsa unei educații medicale a oamenilor.

O altă problemă semnalată este relația doctor-pacient. Ce vor simți pacienții despre medicii lor dacă aceste computere vor avea un cuvânt mai greu de spus în luarea deciziilor medicale? Aceste îngrijorări sunt accentuate și de faptul că diagnosticele inteligenței artificiale nu pot fi precise 100%. Mulți factori pot contribui la erori. Dacă datele utilizate pentru a dezvolta un algoritm sunt greșite, de exemplu, dacă folosesc înregistrări medicale cu conținut eronat, rezultatul algoritmului va fi incorect. Medicii care oferă pacienților diagnostice cu ajutorul inteligenței artificiale ar trebui să se asigure că sunt bine informați cu privire la avantajele și dezavantajele unor astfel de prognoze.

Inteligența artificială se referă, în general, la capacitatea unui computer de a imita inteligența umană și totodată capacitatea de a învăța. Dar … inteligența artificială ridică și unele provocări legale sau etice semnificative. Multe dintre acestea sunt legate de confidențialitate, discriminare, afectare psihologică și despre relația medic-pacient. Pentru a se asigura că inteligența artificială promovează cu adevărat bunăstarea pacienților, atât medicii, cât și cercetătorii ar trebui să recunoască riscurile și să continue cu precauție.

Related posts