Liceul Tehnologic Economic sin Rm.Sărat a îmbrăcat haine de sărbătoare iar elevii și cadrele didactice au avut motive de bucurie. Pe 11 martie printr-o suită de activități, a-a aniversat cei 120 de ani de existență a liceului, 25 de ani de activitate neîntreruptă de la reînființarea acestuia prin Ordinul de ministru al educației nr. 3220/05.02.1999 dar și Ziua Națională a Meseriilor instituită prin Legea nr. 66/ 2019. Prima sărbătoare a Liceului Tehnologic Economic „Elina Matei Basarab” a fost organizată de către cadrele didactice și conducerea unității de învățământ. „În deschiderea manifestărilor s-a realizat o slujbă de Tedeum pentru cei prezenți, urmată de o comemorare religioasă în amintirea patroanei spirituale a liceului, Doamna ELINA MATEI BASARAB, pentru profesorii și elevii decedați, de către preoții Turcu Laurențiu și Manole Viorel” , ne-a declarat prof. dr. Peneoașu Margareta, directorul Liceului Tehnologic Economic
Activitățile au continuat cu o prezentare din punct de vedere istoric a personalității doamnei Elina care a fost rezultatul unei documentări pornind de la sursele locale (Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” și Biblioteca Municipală „Corneliu Coposu”), Arhivele Naționale Serviciul Județean Buzău – Fond Gimnaziul și Liceul „Elina Matei Basarab” Rm. Sărat, Muzeul de Istorie de la Curtea Domnească din Târgoviște și Mănăstirea Arnota situată în satul Bistrița, județul Vâlcea, din Arhiepiscopia Râmnicului, ctitorie a domnitorului si a soției sale doamna Elina Matei Basarab dar și loc de odihnă pentru domnitor și distinsa doamnă.
Semnele trecutului care marchează clădirea până astăzi, păstrate datorită valorii lor arhitecturale și imaginile surprinse de noi le-am așezat într-o Broșură structurată pe trei panele: Pe urmele doamnei Elina Matei Basarab, Un sfert de veac de învățământ economic neînrerupt și Ziua Națională a meseriilor, astăzi.
Toate informațiile preluate cu ajutorul izvoarelor, referințelor bibliografice și pozelor au fost înserate cu atenție pentru a realiza un paralelism cu prezentul, de către coautorii lucrării: prof. Popescu Nicoleta Valentina, prof. dr. Peneoașu Margareta, prof. Morariu Theodor, prof.Pană Elena Daniela, prof. Buzea Liliana, prof. Mirică Aurelia.
Broșura a fost înmânată tuturor celor care ne-au onorat cu prezența: reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Județean Buzău, U.A.T. Municipiul Rm.Sărat, ANAF, mediului de afaceri, CEC, operatorilor economici de practică, foștilor și actualilor profesori precum și șefilor promoțiilor anterioare, etc.
„La ceas aniversar au fost puse în lumină expoziţia de preparate culinare realizată de elevii de la clasele de turism și alimentație alături de profesorii lor, proiectele „Erasmus+” derulate în acest an școlar de liceul nostru și firmele de exerciţiu” , a mai precizat prof. dr. Peneoașu Margareta.
Un alt moment încărcat de emoţie a fost citirea unei scrisori a unei profesoare nonagenară, fostă elevă a Liceului „Elina Matei Basarab” din Rm.Sărat, din anul școlar 1947-1948, Marica Delianis.
La finalul auiversărilor au avut loc discuții emoționante și s-au impărtășit impresii intr-o atmosferă pe care au știut să o gestioneze cu succes elevii liceului și profesorii îndrumători.