MAI PUȚINI ÎN HORA MICII UNIRI  

Aproape 300 de buzoieni au sărbătorit Unirea Principatelor Române, eveniment organizat, pentru al doilea an consecutiv, în aer liber, în curtea Centrului Cultural ,,I. C Brătianu”. La manifestările dedicate momentului istoric de acum 165 de ani, au participat și reprezentanții Consiliului Județean, în frunte cu președintele Petre Emanoil Neagu, conducerea Muzeului Județean Buzău, a Centrului Județean de Cultură și Artă, a Spitalului Județean, dar și prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea. Vremea geroasă i-a ținut, însă, pe mulți buzoieni departe de acest eveniment.

Programul dedicat zilei de 24 ianuarie a redat momentul istoric de la 1859, când, la două luni după Mica Unire, Alexandru Ioan Cuza, în drumul său spre București, a fost primit în târgul Buzăului, unde a înnoptat la Episcopie.

Caii Detașamentului Cavaleriei Jandarmeriei Române și jandarmii echipați în ținutele specifice secolului XIX au acaparat imediat privirile publicului buzoian. Și sceneta venirii lui Cuza la Buzău, pusă în scenă de actorii Teatrului ,,George Ciprian”, a fost urmărită cu emoție de întreaga asistență.

Cu mic cu mare, buzoienii s-au prins, apoi, în marea horă a unirii, în curtea Centrului Cultural ,,I. C Brătianu”.

Evenimentele de la Buzău dedicate Unirii Principatelor Române au continuat cu spectacolul artiștilor de la Centrul Județean de Cultură și Artă.

Related posts