ȘCOALA, STRESUL COPIILOR

Copiii de atăzi petrec mult timp la școală și nu se mai bucură de copilărie. Teste, sarcini zilnice, un volum mare de cunoștințe de învățat, dar și pregătiri suplimentare. Psihologii spun că timpul petrecut la școală a devenit o perioadă stresantă pentru copii, dar și pentru părinții lor. Dacă timpul elevilor nu este gestionat corect și acest stres zilnic este ignorat o perioadă mai lungă de timp, se poate transforma în anxietate, depresie, oboseală cronică, lipsa de motivație și chiar refuzul de a mai merge la școală. Copiii stresați au manifestări similare sindromului burnout întâlnit la adulți, când munca îi epuizează și nu mai fac față sarcinilor zilnice.

Specialiștii recomandă părinților să-și ajute copiii să depășească momentele mai puțin plăcute, să-i motiveze să facă față solicitărilor și cel mai important, să-i încurajeze să vorbească despre problemele pe care le întâmpină.

Este demonstrat faptul că, atât corpul, cât și mintea au nevoie de pauze. De aceea, copiii trebuie să beneficieze de timp pentru a se relaxa și pentru a se juca. Mulți tineri încearcă să aloce timp și activităților extrașcolare, dar și acestea trebuie prioritizate, pentru ca elevul să nu fie încărcat și mai mult. Psihologii mai spun că, foarte important este ca părinții să-i învețe pe cei mici modul în care ar trebui să învețe.

De asemenea, părinții trebuie să se asigure că cei mici au un somn de calitate. Odihna adecvată reprezintă o resursă primordială de a face față stresului.

O alimentație sănătoasă, limitarea timpului petrecut pe gadgeturi sunt și ele elemente esențiale de care părinții ar trebui să țină cont.

Părinţii sunt cei care trebuie să le fie alături copiilor, să-i susţină emoțional, să-i încurajeze, astfel încât aceştia să simtă un sprijin şi să poată găsi mai multe resurse pentru a se destinde.

Related posts