PARTENERIAT PENTRU SĂNĂTATE

O echipă de asistente medicale de la blocul operator al Spitalului Județean Buzău vor urma, în viitorul apropiat, stagii de pregătire la un spital din București, dar și la unități medicale din Turcia. Ele se vor specializa în neurochirurgie, un domeniu extrem de bine pus la punct de către medicii turci.

Stagiile de pregătire vor fi realizate prin Proiectul “Excelență în Neurochirurgie”, care pune bazele unei colaborări medicale între doctorii români și turci. Alături de Giurgiu și Argeș, Buzăul este al treilea județ din țară care va beneficia de un astfel de parteneriat. Operații pe creier în baza parteneriatului româno-turc ar urma să fie efectuate și la Spitalul Județean de Urgență Buzău în luna octombrie a acestui an.

Printre medicii turci primiți, astăzi, la sediul Consiliului Județean Buzău s-a aflat și profesorul doctor în neurochirugie Cemil Berker Duran, de la Spitalul Universitar Gazi, din Ankara. Acesta a explicat și care sunt pașii în derularea acestui proiect.

Dr. CEMIL DURAN BERKER, Spitalul Universitar Gazi din Ankara : ,,Primul pas este de a specializa, prin rotație,  asistentele de la nivelul blocului operator. Se va face o curiculă cu studiile necesare, iar ulterior o să revenim cu medici”). ,,Scopul colaborării este să ne ajutăm între noi, să învățăm de la medici români și invers. Ultimul pas ar fi să luăm instrumente noi, să descoperim împreună alte tehnici noi în chirurgie pentru a fi bine pentru pacienți.”

Inițiatorul acestui proiect este Ștefan Giurcă, președintele Asociației Române din Țara Galilor.

Doctorul Ovidiu Ungureanu, medic primar în chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopica nivel I și II în cadrul Spitalului Județean Buzău, spune că acest proiect este binevenit și că va facilita orientarea și formarea specialiștilor în neurochirurgie din Buzău și Turcia. Totodată, pacienții buzoieni vor beneficia și de intervenții chirurgicale la cele mai înalte standarde.

În cadrul parteneriatului ar fi trebuit să urmeze  cursuri de specializare și doi medici chirurgi ce si-au exprimat dorinta sa lucreze la Spitalul Județean Buzău. Celebra ”ordonanță a  austerității” a împiedicat însă unitatea medicală să-i mai angajeze, prin concurs.

Delegația de medici turci au vizitat în cursul zilei de astăzi și Spitalul Județean Buzău, în special secția de Chirurgie și blocul operator.

Related posts