Astazi, la nivelul Caselor Judetene de Pensii, incepe selectia personalului suplimentar care va lucra la digitalizarea celor 5 milioane de dosare de pensii. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat că angajarea se va face pe durată determinată, pana la finalul anului 2022. Este nevoie de 1.000 de noi angajati, dintre care 800 cu studii superioare si 200 cu studii medii.
Cine va trece de selectia dosarelor va sustine o proba scrisa si apoi un interviu.
Cei o mie de funcționari publici vor introduce manual datele din actualele dosare cu șină, într-un sistem digital. Vor fi învăţaţi să facă asta de actualii angajaţi ai caselor de pensii, unii dintre ei neavând competențe digitale. Până la finalul lui 2022, aceste documente ar trebui să fie centralizate online.
Odata finalizat, de la 1 ianuarie 2023, pensionarii și angajații vor putea să-și verifice online contribuțiile pentru fiecare perioadă în care au muncit, fără să mai fie nevoiți să se prezinte la ghișeu cu un braț de documente.
Marea digitalizare a sistemului va avea un efect direct asupra pensiilor. Odată trecute toate datele şi toate documentele în sistemul informatic, recalcularea pensiilor se va face automat.
Ramane însă o problemă, pentru cei care urmează să se pensioneze şi au datele dinainte de 2001 pe cartea de muncă fizică. Ei vor fi obligaţi să aducă documentele în original la casa de pensii, mai ales dacă angajatorul nu a transmis în format electronic actele de angajare. Adică, vechiul carnet de muncă, adeverinţele de la foştii angajatori, şi toate actele prin care dovedesc că au primit şi sporuri sau prime.
Pentru a scăpa cu totul de prezentarea actelor la ghişeu, este însă nevoie ca şi alte instituţii să fie digitalizate, pentru o bază de date comună. Vorbim de Inspectoratul Teritorial de Muncă, Registrul Comerţului şi Arhivele Naţionale, de unde se pot recupera adeverinţele vechi de muncă. Totodată, trebuie adoptată în Parlament şi legea care nu ne va mai obliga să ducem la instituţii copii după documente oficiale.