DONAREA DE PLASMĂ, SIMPLIFICATĂ

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total, respectiv plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19.

Modificările, cuprinse intr-un ordin semnat de ministrul Nelu Tătaru, urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze plasmă, precum și a numărului pacienților critici din sectiile ATI care pot să primească plasmă.
Actul normativ stabileste că donatorii de plasma vor putea fi alesi dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.
De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate.

De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste Real Time-PCR negative.
Intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.
Până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.

Bolnavi ajunşi în stare gravă au scăpat cu viaţă, după ce au primit plasmă cu anticorpi recoltată de la cei vindecaţi de COVID.

Aproape jumătate dintre pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV-2 de la începutul epidemiei în România au fost declaraţi vindecaţi. În jur de 30 de mii au scăpat oficial de virus.

Related posts