ROMÂNIA TRECE DIN 15 MAI LA STAREA DE ALERTĂ

Romania va trece din 15 mai de la starea de urgenta la starea de alerta! Decizia a fost anuntata de presedintele Klaus Iohannis, dupa o noua analiza pe care a avut-o ieri cu membri Guvernului si cu seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

Asta inseamna ca peste 10 zile vom putea circula in interiorul localitatii de domiciliu fara sa mai mentionam in acele declaratii unde mergem. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice, saloanele de infrumusetare si frizeriile, dar si muzeele. Activitatea se va relua insa in conditii speciale de distantare si de siguranta sanitara, cu purtarea obligatorie a mastilor de protectie.

Seful statului a tinut sa precizeze ca toate aceste masuri de relaxare nu se vor aplica in localitatile  sau zonele aflate in carantina. In perioada starii de alerta nu vom avea voie  sa parasim localitatea de domiciliu, decat din motive intemeiate, cum ar fi probleme medicale sau in interes profesional. Totodata, sportivii de performanță vor putea să înceapă pregatirile, însă în condiții foarte speciale. Bazele sportive nu se deschid pentru amatori.

Prin instituirea stării de alertă, autoritățile pot menține, legal, unele dintre restricțiile care sunt în vigoare și acum, cum ar fi: cele de circulație, închiderea restaurantelor sau a mall-urilor sau obligativitatea purtării măștii  de protectie, in spatiile inchise.

Starea de alertă nu trebuie aprobată de Parlament si nici nu vor mai fi emise ordonante  militare, iar cele emise in timpul starii de urgenta isi pierd valabilitatea.

Related posts