PLOILE DIN WEEKEND, TARDIVE PENTRU GRÂU

Precipitațiile din ultimele zile au prins bine agriculturii, însă pentru culturile de câmp, ploile au venit prea târziu. Cel mai afectat este grâul care, lovit mai întâi în iarnă de un ger năprasnic care l-a găsit fără stratul protector de zăpadă, a fost afectat foarte tare în primăvară, de seceta prelungită.

Pământul s-a uscat atât de tare, încât orice lucrare agricolă este sortită eșecului. Pe lângă ploile din weekend, doar alte precipitații de cel puțin 50 de litri pe metru pătrat, căzute însă într-un interval mai lung de timp, ar mai putea salva din culturi.

Vasile Crăciun, fermier din comuna buzoiană Mărăcineni, a investit aproximativ 3.000 de lei la hectar în cultura de grâu. În iarnă, plantele ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute pentru o dezvoltare firească însă el a înfrățit prea devreme și a început să se usuce. Degeaba a plouat în ultimele zile: precipiațiile au căzut prea târziu, iar agricultorul privește neputincios cum i se risipește toată investiția.

Direcția pentru Agricultură Buzău anunță deținătorii de terenuri agricole ce utilizează suprafețe cultivate afectate de secetă să depună înștiințări scrise la primăria pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloce electronice de transmitere la distanță.

Related posts