IRIGAȚIILE, TOT MAI NECESARE

Întinsele câmpii galbene cu rapiță, din alți ani, de o parte și cealaltă a drumurilor din toată țara, sunt acum o raritate. Seceta instalată de la jumătatea anului trecut a lovit aceasă cultură atât de tare încât lanurile neirigate s-au uscat complet. Unul dintre cei mai mari cultivatori de rapiță, de la granița județelor Buzău și Prahova, nu a mai văzut niciodată distrugeri așa de mari produse de secetă.
Din fericire pentru fermierul buzoian, în mare parte, cultura de rapiță înființată în vara anului trecut este irigată. Diferența este uimitoare: lanurile care sunt stropite au vigoarea și prospețimea pe care le-ar fi avut într-un an cu precipitații normale. Înființarea unui sistem de irigații se face însă cu investiții mari, iar beneficiile vin în timp.
Un fost secretar din Ministerul Agriculturii trage un semnal de alarmă și spune că investițiile masive în infrastructura de irigații ar putea salva agricultorii de faliment iar țara de la o criză alimentară. Continuarea lucrărilor la Canalul Siret – Bărăgan este vitală.
Direcția Agricolă Buzău i-a anunțat pe deținătorii de terenuri agricole ce utilizează suprafețe cultivate afectate de secetă să depună înștiințări scrise la primăria pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloce electronice de transmitere la distanță.

Related posts