DE LUNA VIITOARE ÎNCEPE TESTAREA NAȚIONALĂ

Ministerul Sănătății pregătește o testare la nivel național, pentru a verifica nivelul de imunizare a populației, dar și de răspândire a virusului.

Ministrul Nelu Tătaru a declarat ca testarea la nivel național ar urma să se facă după 1 iunie, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Numărul de persoane testate va fi stabilit în funcție de evoluția epidemiei în România până la acel moment, dar se va ține cont de focarele existente.

 “Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. “ Asta înseamnă că va începe pe 1 iunie”… “ Și ne adaptăm in funcție de câte cazuri au fost, pe zone. Pe zone de focar mare,pe zone de focar mic. O să testăm volutarii, dar voluntarii, noi îi căutăm pe anumite focare” – Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii a anunţat că testele ar putea fi serologice sau moleculare. Testele serologice au relevanţă în special post-epidemic, pentru evaluarea seroprevalenţei infecţiei în populaţia generală şi a infecţiilor asimptomatice, dar si pentru evaluarea persistenţei imunităţii postinfecţie naturală. Testele moleculare sunt însă singurele care pot pune un diagnostic de precizie în ceea ce priveşte infectarea cu virusul SARS Cov-2.

România a efectuat pana acum un numar mic de testari, comparativ cu alte state, in medie, 8 mii zilnic. Pe teritoriul tarii, numarul romanilor testati pentru Covid -19, pana la aceasta data, este de aproape 260 de mii.

Related posts