Vaccinarea împotriva SARS COV 2 a început ieri și în România.
Primele 10 mii de doze de vaccin au sosit in tara noastra vineri, 25 decembrie, chiar in ziua de Craciun.
Aproape o mie de cadre medicale din 10 spitale, aflate în prima linie în lupta cu pandemia de Covid, au primit ieri prima doză de vaccin. Nicio persoană imunizată nu a prezentat reacții adverse.
Mihaela Anghel, o tânără asistentă de 26 de ani de la Institutul Matei Balș, din Bucuresti, care a facut parte din echipa care l-a îngrijit pe primul pacient infectat cu SARS COV 2 a fost și primul român vaccinat.
Imunizarea personalului medical din cele zece unităţi sanitare continuă astazi si maine.
Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în primele sase luni ale anului ținta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație
Următoarea tranșă de vaccinuri pentru România a fost amanata cu o zi, desi transportul initial, de 150 de mii de doze, urma sa ajunga astazi.
Livrarea este intarziata in opt țări din cauza unor probleme tehnice ale producătorului, care nu a reusit sa transmita transportatorului cutiile cu vaccin.
Noile tranşe din vaccinul anti-COVID-19 vor sosi în România maine, 29 decembrie în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, iar pe 30 decembrie în Braşov, Constanţa, Craiova şi Iaşi. Ulterior, dozele vor fi distribuite catre cele 370 de centre de imunizare din unitatile medicale.
Vaccinul vine în flacoane multidoză și trebuie diluat înainte de utilizare. Cinci persoane pot fi vaccinate dintr-un flacon. Serul se administrează doar celor cu vârsta de peste 16 ani, în două doze, la interval de 21 de zile.
După vaccinare, fiecare persoană trebuie monitorizată cel puțin 15 minute. La final, primește un certificat de vaccinare Covid, în limba română și în limba engleză.
Producătorul recomandă ca persoanelor care au avut reacții alergice puternice la prima doză să nu li se mai administreze și a doua. Iar cei care tocmai s-au vaccinat antigripal sau prezintă febră să amâne momentul imunizării împotriva Covid. Serul are și posibile reacții adverse: dureri de cap, musculare, articulare sau febră.