Colectarea selectivă a gunoiului este încă o mare necunoscută în unele localități buzoiene. O spun reprezentanții Gărzii de Mediu care au efectuat, recent, mai multe controale privind modul în care a fost selectat gunoiul. Verificările au arătat că, în special în localitățile de munte ale județului, oamenii nici nu au auzit de colectarea selectivă a deșeurilor. Mai grav este că nici primăriile din zonele respective nu se grăbesc să pună la dispoziția cetățenilor pubele speciale pentru colectarea separată a gunoiului.
Dacă ținta României privind gradul de colectare selectivă a gunoiului este de 50%, în județul Buzău, aproape 20 de localități au cifre mult sub așteptări.
În urma controalelor, comisarii de mediu au dat nu doar sfaturi, ci și amenzi consistente. Mai ales administrațiilor locale care nu aveau documente prin care să justifice că dețin pubele pentru colectare selectivă.
Practicile neadecvate de gestionare a deşeurilor au condus la un număr mare de depozite de deşeuri neconforme şi la depozitarea neadecvată a unor cantităti mari de deşeuri care continuă să ajungă în natură. În prezent, reciclăm aproape 16% din totalul deşeurilor generate la nivel național, în condițiile în care, până în 2025, în România ar trebui să fie reciclate 50% din ambalajele de plastic şi aluminiu şi 70% din cele de sticlă. Mai mult, de la 1 ianuarie 2025, România va fi obligată să colecteze selectiv și deșeurile textile. La Buzău autoritățile au montat încă din 2021 containere pentru reciclarea textilelor, iar deşeurile ajung în magazine second hand și în fabrici care produc covoare.