CHEMAȚI DIN NOU LA ARME

Peste 6.000 de rezerviști din județele Buzău și Ialomița, unii care nu au mai pus mâna pe armă de 20 sau chiar 30 de ani, au fost nevoiți să renunțe la civilie, pentru 24 de ore, ca să îmbrace uniforma militară. Chiar dacă unii sunt acum bunici, legea îi obligă să participe cel puțin o dată la câțiva ani la astfel de aplicații. Mulți spun că au venit cu inima strânsă, din cauza războiului din Ucraina vecină.

La poligonul din Mărăcineni, în județul Buzău, numai într-o singură zi, 600 de bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 63 de ani, parcurg antrenamentele cu muniție de război.

Într-o zi de antrenament, rezerviștilor li se asigură echipament, hrană și armament. După o ședință teoretică, urmează partea practică. Fiecare rezervist primește 16 cartușe și trage cu pistolul-mitralieră.

Cu mișcări stângace, rezerviștii folosesc din nou armele, unele la fel de vechi ca amintirile lor din timpul serviciului militar. De această dată, scopul aplicației este să-i familiarizeze cu noile dotări ale armatei. Sunt mai moderne, dar parcă și mai grele.

Ședințele de tragere se fac pe serii a câte zece militari. Între ele sunt mici pauze pentru aprovizionarea cu muniție ori provocate de mici incidente.

Până în 2006, armata era obligatorie în România. Acum, serviciul militar este suspendat, dar convocarea rezerviștilor este o realitate care îi pune pe gânduri pe mulți dintre cei chemați din nou să țină o armă în mână.

Momentul cel mai așteptat al zilei este festinul cazon, în corturi de campanie, locul în care se deapănă amintiri și se trag concluzii.

Anul acesta, exerciții similare au avut loc în Brăila, Galați, Prahova și Dâmbovița. În județele Buzău și Ialomița, ultima oară când rezerviștii au fost chemați la un astfel de exercițiu a fost în 2014, respectiv 2012. Prezența la astfel de antrenamente este obligatorie, iar cei care refuză riscă amenzi de până la 1.200 de lei.

Related posts