SĂ NE PROTEJĂM DE CANICULĂ!

Un nou val de căldură extremă s-a abătut, zilele acestea, peste sud-estul țării, iar județul Buzău nu face excepție.

Local, în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală depășește pragul critic de 80 de unități, iar disconfortul termic este ridicat. În termometre pot înregistra chiar și 37 de grade Celsius, la umbra. Pentru a depasi cu bine aceasta perioada caniculara, este bine sa respectam cateva reguli de protectie.

Una din regulile importante este să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare si deplasările, între orele 11 – 18. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide. Important este să nu aşteptaţi să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă, se recomandă consumul unui pahar de apă, la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, sunt de evitat băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr  deoarece acestea sunt diuretice şi produc deshidratare. Consumaţi fructe şi legume proaspete deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă şi contribuie la hidratarea organismului.

Trebuie să evitați activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie. Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele sau draperiile.
O atentie sporita trebuie sa acordați copiilor, care trebuie  feriți de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer. Dati-le sa bea apa, chiar daca acestia nu o solicita.

Copilul trebuie îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode, şi să fie scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu capul acoperit.
Si persoanele vârstnice şi cele care suferă de afecţiuni cronice trebuie să fie mai vigilente în această perioadă şi să evite deplasările. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua obligatoriu tratamentul conform indicaţiilor medicului.

Folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate, pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.

 

Related posts