Mulţi buzoieni îşi mai permit un concediu de Paște doar cu ajutorul voucherelor de vacanţă. Și este vorba doar despre cei norocoși care beneficiază de astfel de tichete, pentru că restul… rămân acasă. Tot mai săraci din cauza scumpirilor, oamenii renunță la ,,luxul” vacanțelor și apelează la bănci și la CAR pentru a-și plăti facturile și a avea ce să pună pe masă de sfânta sărbătoare. Iar cei care vor pleca într-o minivacanță de Paște vor alege, foarte probabil, stațiunile din țară.
Trist este că, de mai bine de 5 ani, doar voucherele de vacanţă țin turismul românesc pe linia de plutire. Prin aceste tichete acordate bugetarilor, în sectorul HORECA au fost pompate aproape două miliarde de euro. Chiar și așa, turismul este într-un picaj accentuat, iar șanse de redresare…nu prea sunt.
Nici pentru sezonul estival, când oamenii așteaptă să plece la mare, estimările nu sunt mai optimiste. Specialiștii în turism spun că pe români îi așteaptă aceleași servicii de cea mai proastă calitate la prețuri exagerate.
Pe litoralul românesc, anul trecut, multe hoteluri au trăit în proporție de 50 – 90% de pe urma voucherelor de vacanță. Prin intermediul acestor subvenţii, circulația turistică internă a însemnat, însă, în mare măsură, doar bani mutați dintr-un buzunar în altul. Reprezentanţii industriei turismului din România au cerut o lege prin care să se ofere astfel de vouchere tuturor românilor, indiferent că sunt angajaţi la stat sau la o companie privată. Lucru care nu ar face decât să decupleze și mai mult turismul intern de la circuitul internaţional.