33 DE ANI DE LA REVOLUȚIE

Au trecut 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989!  Comemorarea eroilor martiri căzuți în acele zile, a fost marcat, în premieră, astăzi, la Buzău, la Domul din Cimitirul Eroilor, printr-o ceremonie militară și religioasă modestă. La eveniment au participat rude ale celor morți, membri ai asociațiilor revoluționarilor din Buzău, reprezentanți ai Armatei, ai autorităților locale, precum și câțiva cetățeni.

În cadrul ceremonialului dedicat evenimentelor din decembrie 1989 a avut loc un singur discurs, al reprezentantului Asociației Revoluționarilor „Club 22”, Lionel Zosmer. Acesta a avut trimiteri destul de acide la adresa Armatei Române și autorităților.

La Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost depuse coroane de flori și candele.

La Buzău, vărsarea de sânge a început în seara zilei de 22 decembrie. 25 de buzoieni au murit pe raza judeţului Buzău, iar alţi 22, în Bucureşti, Braşov, Hunedoara, Târgovişte şi Timişoara. Cinci buzoieni au murit în Palatul Comunal, fiind împușcați de către un ofițer de armată, Gheorghe Olteanu, de altfel singurul militar condamnat la închisoare pentru omor. Sofica și Mariana Antemir, mama și soția unuia dintre militarii uciși în acele zile, nu și-au găsit liniștea nici acum, la 33 de ani de la tragicul eveniment.

În orașul Buzău, focurile de armă au încetat de abia pe 25 decembrie 1989, atunci când, la televizor, se anunțase că Nicolae și Elena Ceaușescu și Elena au fost executați la Târgoviște.

Related posts