Un nou val COVID-19 se contureaza şi în România, iar pe măsură ce infectările cresc de la o zi la alta, autorităţile ar putea lua în calcul şi instituirea de restricţii.
Nici în strainătate lucrurile nu stau prea bine. Ministerul Sănătăţii de la noi a anunţat că, începând de maine, se revine la raportarea zilnică privind cazurile de COVID-19.
Acum o lună, Ministerul a decis să raporteze săptămânal cazurile noi de COVID, internările şi decesele.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în ultima perioadă a avut loc o dublare a numărului de infecţii cauzate de SARS-CoV-2.
Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, potrivit medicilor, răceli banale, dar sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. La ATI sunt relativ puţine cazuri. La ultima raportare erau 52 de cazuri la terapie intensivă, in conditiile in care in spitale exista o capacitate de a trata aproape 1800 de pacienţi.
Potrivit Ministerului Sănătății, în intervalul 27 iunie – 3 iulie au fost înregistrate aproape 8000 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.
1.307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Potrivit ministrului, vaccinurile existente în prezent împotriva COVID-19 sunt cele autorizate în anul 2020, iar datele arată că şi persoanele vaccinate şi cele nevaccinate se îmbolnăvesc în aceeaşi măsuri. Diferenţa constă, spune medicul, în faptul că persoane care au boli grave beneficiază, prin vaccinare, de „un anumit grad de imunitate”, care previne de multe ori complicaţii ale bolii.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă vaccinarea anti-covid cu doza a patra atunci când va apărea noul ser, adaptat tulpinilor aflate acum în circulație.
România are pe stoc în jur de opt milioane şi jumătate de doze de vaccin anti-COVID-19, iar o cantitate similară va mai veni în cursul acestui an şi încă 19 milioane de doze anul viitor, potrivit oficialilor.
Ministrul Sanatatii a reamintit că Institutul National de Sanatate Publica estimează un număr maxim de aproximativ 10.000 de cazuri pe zi în august.
Alexandru Rafila a mai precizat că in opinia sa, „acest val pandemic” nu va duce la amânarea începerii școlii sau la desfășurarea cursurilor în sistem online.