CAD BUCĂȚI DIN DOMUL EROILOR

Nu au trecut decât patru ani de când a fost reabilitat, dar deja cad bucăți din structura sa. Este vorba despre Domul Central din Cimitirul Eroilor din Buzău, cel mai impunător monument al locului în care fost îngropați mii de ostași romîni căzuți în Primul Război Mondial. Deteriorarea Domului a fost observată și de către participanții unui eveniment cultural care s-a desfășurat în weekend, în Parcul Marghiloman, iar apoi în Cimitirul Eroilor. Oamenii au văzut cum într-una dintre laturile obiectivului, bucăți mari din structura decorativă a domului erau căzute pe scările edificiului.

Domul Central a fost supus reabilitării în 2017, de către societatea de servicii Urbis Serv, la comanda Primăriei Buzău. Lucrările au costat aproximativ 180.000 de lei și au durat 5 luni.

Piatra de temelie a criptei centrale a fost pusă la 15 martie 1930 iar obiectivul a fost finalziat doi ani mai târziu. Deasupra ei a fost aşezat un sarcofag, sugerând mormântul soldatului necunoscut. În cupola mică se află clopotul bisericii. La 10 mai 1930, în cripta centrală au fost aşezate osemintele unor soldați români neidentificaţi. De altfel, Domul Central din Cimitirul Eroilor adăpostește osemintele a 7.867 de eroi necunoscuți din Primul Război  Mondial.

Related posts