PREGĂTIRI PENTRU ETAPA A DOUA DE VACCINARE

Autoritatile se pregatesc de vaccinarea persoanelor care intra in cea de-a doua etapa de vaccinare, etapa programata sa inceapa in data de 15 ianuarie. Intre timp, in Romania va ajunge si vaccinul produs de compania Moderna, al doilea autorizat de Comisia Europeană.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva noului coronavirus, Valeriu Gheorghiţă, a declarat ca prima tranșă conține un număr simbolic de doze, de doar 15 mii,   dar țara noastră va primi în total 3 milioane și jumătate. Livrarea se va face saptamanal sau la două saptamani.

Vaccinul celor de la Moderna are caracteristici similare cu cel produs de Pfizer, dar și o diferență esențială: nu trebuie păstrat la temperatura de -70 de grade.

Pana acum in Romania au fost imunizate impotriva  COVID 19, cu vaccinul Pfizer BioNTech, peste 125 de mii de persoane, dintre care doar 428 au manifestat reactii comune si minore, fie numai  durere la locul injectarii, fie febra, dureri de cap, astenie sau alergii tip urticarie.

Din lista oficiala cu persoanele care intra in a doua etapa de vaccinare intră beneficiarii din centrele sociale, persoanele care au peste 65 de ani, persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare,  afecțiuni hepatice si  autoimune.

Tot in aceasta etapa vor fi imunizate  si persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice, si anume, cei din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, centrale electrice, medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștă și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului Parlament si  președinție, culte religioase.

Pe lista au fost introduse si angajatii din mass-media, dintre cei care efectuează reportaje în unități medicale.

Valeriu Gheorghita a tinut sa precizeze ca persoanele cu comorbiditati care au neclaritati in ceea ce priveste administrarea vaccinului ar trebui sa se adreseze medicului de familie sau medicului curant.

Related posts