Două comune din zona de munte a județului Buzău au reușit să țină molima departe, în cele aproape nouă luni de pandemie, în care toată lumea a fost dată peste cap de virusul ucigaș. Comunitățile sunt atât de izolate și liniștite, încât până și virusul a uitat de ele. O spun localnicii care fac haz de necaz. Sau, cine știe, „poate că țuica băută dimineața are proprietăți nebănuite”, declară localnicii în aceeași notă comică.
Pe nea` Gheorghiță îl găsim la muncă într-o gospodărie din comuna Pardoși. Își ajută vecinii la pregătirile pentru iarnă. Cei trei oameni care trudesc în ogradă respectă cu sfințenie regulile de igienă care țin boala departe.
În timp ce sparg lemne, văruiesc prin casă ori curăță grajdurile, soții Grigorescu și omul lor de nădejde au grijă să nu stea unul prea aproape de celălalt. Spălatul pe mâini cu săpun a devenit deja un ritual în curtea lor.
Cei trei localnici sunt de părere că satul lor a reușit să se mențină neatins de coronavirus pentru că zona este oarecum izolată, cu locuințe răsfirate și populație îmbătrânită. Ei nu exclud însă ca un rol important să-l fi avut și țuica pe care unii săteni o beau ca pe apă.
Pardoşi se află în nordul judeţului, în Subcarpaţii de Curbură, pe dealurile din zona cursului superior al Câlnăului. Populaţia comunei se ridică la aproape 500 de locuitori. Nici la Chiliile, o altă comună mică din Munții Buzăului, nu a ajuns coronavirusul.
Multora dintre săteni nu le vine să creadă că la Chiliile nu a apărut nici măcar un caz de infectare cu coronavirus. Ei cred mai degrabă că lumea nu a fost testată, de aia nu există bolnavi în comună.
Populaţia comunei Chiliile se ridică la 623 de locuitori. Între timp, din ce în ce mai multe comune din Buzău ajung pe lista localităţilor care depășesc rata de incidenţă de 3 cazuri la 1000 de locuitori.