NOI REGULI PENTRU CAZURILE DE CORONAVIRUS

O ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de guvern de ieri stabileste că pacienții asimptomatici, cu forme ușoare de COVID-19  si fara comorbiditati vor fi tratați acasă.

Masura vine pe fondul cresterii alarmante a cazurilor de infectare cu SARS-COV 2 si, implicit, a supraaglomerarii spitalelor din tara.

Astfel, românii care se vor infecta cu COVID-19 și nu vor avea simptome sau vor avea puține simptome, cazuri ușoare, vor putea fi tratați la domiciliu.

Însă, în această situație, ei trebuie să țină legătura cu medicul de familie care le va prescrie tratamentul, le va spune dacă este sau nu nevoie să-l ia și, foarte important, va trebui să-i monitorizeze, pentru că medicul de familie va decide dacă este sau nu nevoie de internare în caz că starea pacientului se înrăutățește.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat, în același timp, că Directiile de Sănătate Publică și poliția ii va verifica  la domiciliu pe cei care sunt tratați acasă, pentru ca  autoritățile să știe dacă sunt sau nu respectate condițiile de izolare.

Tot in sedinta de ieri, prin ordonanta de guvern, s-a stabilit ca  părinții ai căror copii învață în școli din scenariile 2 sau 3 și trebuie să facă școală de acasă, online, pot să le ceară angajatorilor zile libere pe perioada în care cei mici stau acasă să învețe. Numai unul dintre părinți va putea beneficia insa de această facilitate si doar pentru copii de până în 12 ani, iar in această perioada va primi 75% din salariu, dar nu mai mult de 4.000 de lei brut pe lună.

Totodată, nu vor putea beneficia de această facilitate cei care se află în familii unde unul dintre părinți se află deja acasă, fie pentru că se află în concediu de odihnă, în concediu de creștere a copilului, în șomaj tehnic sau este în acea variantă de muncă la domiciliu.

Intre timp, autoritatile fac evaluari in vederea cresterii capacitatii din terapie intensiva, in conditiile in care numarul pacientilor cu forme grave este tot mai mare si pune presiune pe sistemul sanitar din Romania. In prezent, peste 10 mii de pacienti cu COVID 19 sunt internati in spitale.

Related posts