Dana Sin
O incursiune la Muzeul Județean Buzău îți oferă posibilitatea să îți redescoperi istoria și odată cu ea să cunoști lucruri uitate de negura vremii sau poate neștiute. Tocmai pentru a oferi buzoienilor, dar și turiștilor ce vin în județul nostru o paletă variată de cunoștințe, conducerea instituției, prin managerul ei dr. Daniel Costache a implementat proiecte de-a lungul timpului și continuă să o facă. Vorbim despre unele proiecte în premieră atât la nivelul județului nostru, cât mai ales la nivelul întregii țări. În urma unui interviu oferit în exclusivitate ziarului Scurt pe 2, managerul Muzeului Județean Buzău ne dezvăluie o serie de proiecte noi, care stârnește interesul oricui dorește să calce pragul instituției buzoiene.
Reporter: Elevii din satul Mărunţişu au avut parte recent, de o mare surpriză: Museum Bus, care a ajuns în curtea şcolii lor. Este un proiect inedit și în premieră, atât la nivelul județului Buzău, caât mai ales la nivelul țării. Când anume a luat ființă acest proiect?
Dr. Daniel Costache: Este adevărat că Museum Bus-ul, în forma propusă de muzeul nostru, este o prezență inedită în peisajul cultural național. Însă nu este prima premieră pe care instituția noastră o propune publicului său. Când s-a născut ideea? Undeva prin 2016-2017, când am inițiat proiectul internațional “National identities within United Europe”, și în urma unei vizite în Vidin, unde am văzut un BiblioBus al unor colegi din Kladovo, Serbia. Ulterior ideea avea să capete forma unui proiect propriu-zis în anul 2017, când în urma unei monitorizări a publicului școlar al colecțiilor Muzeului Județean Buzău am constatat că foarte puțini elevi din mediul rural ajung să viziteze muzeul. De aici până la implementarea proiectului a fost doar un pas. Încă o dată mulțumim colegilor de la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău care ne-au transferat microbuzul ce astăzi deja este cunoscut ca Muzeul pe Roți al Muzeului Județean Buzău. Acest transfer s-a perfectat cu acordul Consiliului Județean Buzău, instituția ordonatoare de credit a muzeului.
Reporter: Unde va mai fi prezent Museum Bus, în perioada următoare?
Dr. Daniel Costache: Programul MuseumBus-ului a fost stabilit împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și cei ai Consiliului Județean Buzău, acolo unde funcționează o comisie, “Cultura Porți Deschise”, coordonată de către domnul vicepreședinte Adrian Petre. Prin urmare, următoarea deplasare va fi la Școala din Bozioru. Acolo deja Museum Bus-ul o să fie așteptat de către elevii din localitate, dar și de elevi din localități învecinate. Sperăm ca vremea să țină cu noi și să putem să mergem în continuare până la finele acestui an. După vacanța de iarnă, imediat cum vremea o să permită, ne propunem să atingem cât mai multe școli.
Reporter:Aveți în lucru pe viitor, o expoziție interesantă legată de perioada comunismului, daca nu ma insel. Ne puteți spune mai multe…
Dr. Daniel Costache: Luni, 16 decembrie, ora 12.00, la sediul Muzeului Județean Buzău, vernisăm expoziția temporară “Decembrie 1989. Între Revoluție și Crăciun”…. Momentul Decembrie ’89 a marcat istoria recentă a României. Vrem, nu vrem, generația noastră o să asocieze mereu Crăciunul cu evenimentele din preajma acelui Crăciun. Încadrat contextului internațional, putem spune că anul 1989 a marcat și încă marchează istoria și evoluția întregii Europe. Muzeul nostru propune publicului său o expoziție cu mesaj multiplu. În primul rând, este vorba despre aducerea în prim-planul zilei cotidianul din Decembrie 1989. Spațiul casnic sărăcăcios, cu bucuriile și neajunsurile sale, cu privațiunile pe care doar unii ni le mai amintim, dar și ceea ce se întâmpla în stradă. Lupta împotriva unui regim opresiv, împotriva unui regim ce semăna teroare și conducea prin cultivarea fricii. Un alt mesaj este acela că instituția muzeală este capabilă în a aborda teme ale istoriei recente. Trebuie să recunoaștem că se pot confunda foarte ușor multe aspecte, însă este de datoria noastră ca după 30 de ani să fim curajoși în primul rând în fața oglinzii.
Reporter: Când vom putea vizita Muzeul de la Colți? Știm că este într-un amplu proces de modernizare…
Dr. Daniel Costache: Așa cum se știe, Consiliul Județean Buzău a făcut toate demersurile necesare ca imobilul ce găzduiește Colecția Muzeală a Chihlimbarului de la Colți să ajungă în administrarea Muzeului Județean Buzău. După acest moment, cu suportul financiar al Consiliului, au demarat lucrările de igienizare și reabilitare a acelui imobil. Știm ce neajunsuri erau asociate acelei clădiri: lipsa unor toalete demne de secolul în care ne aflăm, lipsa unui sistem de încălzire centralizată, lipsa la propriu a unui gard civilizat, infiltrații ale apei pluviale la nivelul acoperișului, tâmplărie cu mari probleme atât la nivelul fațadei cât și la nivelul ușilor și ferestrelor, infiltrații la demisol și multe altele. Zilele acestea sunt pe ultima sută de metri lucrările. Așa cum am zis, cu suportul financiar al Consiliului Județean, dar și ca urmare a unei colaborări cu asociații și companii din mediul privat, astăzi imobilul are acoperiș nou, centrală proprie, ferestre și uși noi, fațadă recondiționată și cu elemente din lemn înlocuite, toalete interioare ș.a. În ceea ce privește planul expozițional acesta este finalizat și este necesară implementarea sa. Din acest motiv pot spune că în prima parte a anului 2020, expoziția de la Colți își va deschide ușile vizitatorilor.
Reporter: Când ne vom putea bucura de o expoziție permanentă la Casa Vergu-Mănăilă?
Dr. Daniel Costache: Imobilul din str. Războieni, nr 8, cunoscut drept Casa Vergu-Mănăilă a fost supus unui proces de igienizare generală acum câțiva ani. Din foarte multe motive, în principal financiare, acest lucru a cuprins spațiile expoziționale și fațadele clădirii. Puțină lume știe că așa cum se vede din stradă imobilul aproape că se dublează la demisol, iar în aceste spații au fost organizate depozitele pentru obiectele de patrimoniu. În prezent au loc lucrări de modernizare a acestor depozite. Ținând cont de faptul că aici nu au mai avut loc intervenții de modernizare din anii 1972-1973 acestea se impuneau cu necesitate: mobilier modern care să respecte normele în vigoare, zugrăvirea pereților și tavanelor ș.a. Imediat după finalizarea acestora se va trece la proiectarea expoziției. Sper ca până la mijlocul anului viitor să putem primi vizitatori la sediul din str. Războieni, nr. 8.
Reporter: Ce proiecte are Muzeul Județean Buzău pentru această lună și pentru anul viitor?
Dr. Daniel Costache: Luna decembrie este și luna bucuriilor, atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Este o lună plină de semnificații. Instituția noastră face parte din ansamblul instituțiilor coordonate de către Consiliul Județean Buzău unde au loc evenimente dedicate buzoienilor. Începând cu programul , de tradiție deja, “Mic Dejun cu Moș Crăciun” și finalizând cu celebrul foc de artificii la muzeu se pot petrece momente magice.
Pentru anul viitor? Nu o să vă înșir evenimentele programate, mai ales că multe dintre acestea au trecut de primele ediții și sunt cunoscute tuturor buzoienilor iubitori de istorie și cultură. Am să vă spun doar că ne propunem ca și în 2020 să fim un plămân cultural pentru comunitatea noastră, că dorim să performăm în continuare în ceea ce privește activitatea științifică, de conservare și valorificare a patrimoniului cultural național ce ne este încredințat spre administrare și că o să depunem toate eforturile pentru a veni în întâmpinarea necesităților culturale și istorice ale vizitatorilor noștri.
Reporter: Cum ați caracteriza 2019 pentru Muzeul Județean, să spunem din punct de vedere administrativ?
Dr. Daniel Costache: Deși nu am lăsat să se vadă prea mult acest lucru, anul 2019 a fost un an foarte dificil din punct de vedere administrativ. Lucrările de la Colți, cele de la Vergu Mănăilă, deschiderea MuseumShop-ului, implementarea MuseumBus-ului au fost doar câteva dintre provocările administrative ale anului ce tocmai se încheie. Cu toate acestea activitățile celelalte ale instituției au decurs cât se poate de normal, unele fiind chiar redimensionate: programul de cercetare arheologică, programul publicațiilor științifice, programul de restaurare, planurile expoziționale, precum și multitudinea de activități cultural-educative, dintre care unele implementate în premieră.