ARC ESTE TIMP

Leonard Bunilă

Premierul României, Victor Ponta, seamănă din ce în ce mai mult cu Nicolae Ceauşescu. Recunosc, comparatia este un pic forţată, insă exista foarte multe similitudini între momentul decembrie 1989, în care Ceauşescu era forţat să plece de la conducerea statului, şi iunie 2015, cand premierul Ponta, suspectat de fapte de corupţie, este presat de Preşedinţie, partidele de Opoziţie şi de societatea civilă să îşi dea demisia de onoare din funcţia de prim-ministru.

O asmenănare între cele două momente despărţite de 25 de ani este aceea că premierul României a ameninţat cu represalii penale împotriva românilor vor să protesteze public! Ponta a declarat, săptămana trecută, că va va face tot posibilul să interzică organizarea unor manifestaţii publice ale Opoziţie, în caz contrar, instituţiile fiind nevoite să facă dosare penale pe numele celor care iniţiază astfel de manifestări. Pentru aducere aminte, pe 22 decembrie 1989, la București, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, se instituise starea de necesitate postul de radio anunţă introducerea stării de necesitate în întreaga ţară. Asta însemna că cetăţenii nu aveau voie sa se întrunească în grupuri mai mari de cinci persoane. Din fericire, planul de evacuare a pieţei a eşuat, Ceauşescu fiind nevoit să fugă din clădirea Conitetului Central cu elicopterul. Aşadar, prin faptul că doreşte să înăbuşe orice tentativă de protest împotriva sa, Ponta dă dovadă de apucături dictatoriale, lucru greu de acceptat într-o ţară care se consideră democratică.

De asemenea, Victor Ponta înţelege demersul penal iniţiat împotriva sa de către procurori drept o „lucrătură” a DNA şi a serviciilor secrete, sub îndrumarea PNL. Nu asta spunea şi Ceauşescu despre revolta românilor, că de fapt “agenturilii străine” au pus la cale revolta, şi nu că a fost voinţa a milioane de români care se săturaseră de foame şi de frig?

Un alt aspect asemănător cu cel din decembrie 1989 este susţinerea pe care o primeşte Ponta din partea susţinătorilor din partid, aşa cum liderii PCR îi cereau lui Ceauşescu să rămână tare pe poziţii. Organizațiile PSD din toată țara au lansat o avalanșă de comunicate de presă în care îi cer premierului Victor Ponta să nu demisioneze din funcția de premier, deși DNA a cerut aviz de urmărire penală. În toate comunicatele – parcă trase la indigo – se invocă faptul că justiţia va demonstra că premierul este nevinovat.

Din păcate, Victor Ponta, cu un asmenea comportament, va avea credibilitate zero în faţa liderilor europeni, adică ar putea fi exact în situaţia în care se afla Ceauşescu la sfârşitul anilor 80.

 

Related posts

Leave a Comment