Restaurantele româneşti nu au originalitate; şi-ar dori să vadă zece restaurante româneşti în care sarmalele să fie făcute în alt fel, să aibă alt gust, să regăsesc amprenta bucătarului. Acest lucru nu se întâmplă şi datorită faptului ca în şcolile culinare se învaţă aceleaşi preparate, aceleaşi tehnici, nu se încurajează creaţia, originalitatea. La noi în România standardul e un bloc pe care îl muţi dintr-o parte în alta dar în definitiv e acelaşi bloc cu aceeaşi cărămidă… exact ca blocurile construite de Ceauşescu care toate arată la fel. Este o modalitate greşită de abordare şi pierdem foarte mult dacă vom continua în felul acesta. Asta și multe altele au fost spuse de chef Nico Lontras, prezent pentru două zile în Buzău la o pensiunea din Sărata Monteoru, iar pentru aceste idei și pentru un show culinar de excepție a cărui gazdă a fost Cristina Partal a fost realizat acest interviu de colecție.
Silvia BUNICĂ: Cum l-ați descoperit pe bucătarul Nico Lontras și cum v-ați gândit să îl aduceți la Buzău și să-l încurajați să prepare în mod inedit două produse din ingrediente autentic buzoiene?
Cristina PARTAL: Noi ne străduim de mai mulți ani de zile, să fie chiar 10 cu aproximație, de când ne ocupăm de promovarea produselor din bucătăria tradițional românească și mai ales de produsele buzoiene. Am lucrat de-a lungul timpului cu foarte mulți specialiști în industria gastronomică și asta s-a văzut în creșterea calității serviciilor noastre, de aceea m-am bucurat când a considerat și această echipă că Buzăul poate face parte harta lor cu popasuri gastronomice.
S.B.: Cum a decurs șederea lui la Buzău, ce a descoperit și mai ales ce a creat top cheful?
C.P.: Chef Nico Lontras s-a documentat asupra poveștilor și bucatelor tradițional buzoiene și a venit cu o minunăție, o creație la care nici noi nu ne-am fi gândit vreodată, respectiv dulceața din cârnați de Pleșcoi, care sper eu, începând cu acest sezon estival, ea se va regăsi, sper eu, în toate unitățile de turism din cadrul Horeca.
S.B.: Pe lângă dulceața de cârnați de Pleșcoi, top cheful a mai lucrat la un preparat inedit, piureul de lobodă, cum s-au desfășurat aici povestea?
C.P.: Top cheful a și inventat, dar a și acumulat povești locale ale produselor locale, pe care le va duce mai departe alături de dulceața de cârnați de Pleșcoi și piureul de lobodă. A fost foarte bucuros a fost să afle și despre cafeaua de Marghiloman, care există la noi din momentul 0 al deschiderii pensiunii și se bazează pe o poveste reală, poveste pe care, dacă nu o știți, vă invit să o descoperiți la noi oricând. Și revenind la piureul de lobodă, există acum un trend mondial, de oferire a produselor sezoniere, așa că se fac stocuri reduse, din aceste produse. Aici vorbim despre educarea publicului de a mânca sănătos, local, sezonier. De aceea loboda face bine acum, cât este proaspătă, și va trebui să o consumăm în special primăvara, la fel ca și piureul. Același lucru este valabil și pentru leurdă, care a devenit vedeta unităților exclusiviste, sofisticate sau cu mari pretenții din Capitală sau din alte centre urbane ale țării. În sezonul de primăvară o găsim în natură, în pădure în aprilie și mai ales de Paște. Dar poate că răspândind aceste idei, de a consuma în sezon verdețurile potrivite, chefii bucătari sunt deschiși la astfel de trenduri, de a consuma local, sezonier, produse uitate de bucătăria scrisă în cărți.
S.B.: În afara de cafeaua de Marghiloman, Nico Lontras a mai „cules” și alte povești pe care să le transforme în bucătăria sa?
C.P.: Drușaimul. Nico Lontras a descoperit Drușaimul sau mușcata parfumată, nu îl mai mirosise niciodată, nu îl mai văzuse niciodată. Drușaimul pe care bunicile noastre îl foloseau în dulcețuri, mai ales în cele de gutui. A făcut imediat cunoscută această plantă pe rețelele de socializare, intrând imediat în contact cu alți șefi bucătari și povestind despre experiența sa, pe loc. Putem lăsa la o parte descoperirea plantelor din alte țări, măcar o dată pe săptămână putem uita de coriandru, apio, halapeno și să ne orientăm către ale noastre. Avem la Buzău, în bazinul legumicol așa numitul ardei Cornul Caprei, un soi de ardei nu prea cunoscut, merită să acordăm mai multă atenție produselor locale, autohtone, sezoniere.
S.B.:Așadar, chef Nico Lontras pleacă extrem de mulțumit de la Buzău și cu un bagaj de idei demne de a fi promovate pe mai departe?
C.P.: Pleacă foarte mulțumit, foarte entuziasmat, impresionat, îmbogățit cu multe dichisuri gastronomice locale și cred că a fost po experiență încântătoare, nu mai spun de noi, care am fost pe deplin mulțumiți de tot ceea ce s-a întâmplat aici!