VACILE, ÎNLOCUITE DE CAPRE

Tot mai mulți fermieri înlocuiesc vacile din grajduri cu capre, iar vedeta noilor efective este capra anglo-nubiană. Această rasă deosebit de productivă oferă o cantitate mai mare de lapte comparativ cu rasele autohtone, dar și o calitate superioară, fără acel miros specific care îi ține departe pe unii consumatori.

Un ied cu urechi foarte lungi și nas bombat provine dintr-o rasă exotică, pe care buzoianul George Fifere pariază de câțiva ani. În ferma din comuna Vadu Pașii pe care o coordonează, tânărul crescător îngrijește peste 40 de capre anglo-nubiene, dintre care un sfert sunt iezi de câteva săptămâni.

Tânărul fermier a fost atras la început de aspectul fizic foarte diferit de cel al raselor autohtone. S-a convins ulterior că a luat decizia corectă pentru a crește producția de lapte și a pune pe piață un produs de calitate.

Pentru George, dar și alți fermieri, creșterea caprelor pare mai convenabilă decât cea a vacilor, datorită în primul rând costurilor mai reduse de întreținere. De asemenea, caprele anglo-nubiene produc un lapte de calitate superioară.

Laptele de capră este mult mai bun decât cel de vacă, iar acest lucru se reflectă și în prețuri. În timp ce laptele de vacă ajunge la 7 lei pe litru, laptele de capră costă 12 lei, iar diferența se simte și la derivate. Brânza de capră se vinde cu 40 lei pe kilogram, în timp ce brânza de vacă are un preț de 30 lei. Calitatea superioară a laptelui de capră justifică însă aceste costuri mai mari.

Related posts