Ședință cu scandal, săptămâna trecută, în Consiliul Local Municipal Buzău. Motivul disputelor este suma de 10.000 de lei plus TVA, pe care Primăria o va plăti unei firme de avocatură din București în încercarea de a recupera o datorie de aproape 3 milioane de lei de la operatorul de salubrizare. Muncipalitatea a apelat la serviciile firmei din Capitală considerând că juriștii Primăriei Buzău nu pot face față unui astfel de proces. Unii consilieri locali nu sunt însă de acord cu demersul administrației locale.
Alți consilieri consideră că mult mai oportună ar fi fost rezolvarea conflictului juridic cu operatorul de salubrizare pe cale amiabilă.
Primarul Constantin Toma susține, însă, că speța este complexă și necesită angajarea unei case de avocatură specializată.
Nu toți consilierii sunt de acord cu părerea edilului. Ei consideră că acest caz este extrem de simplu și nu ar fi necesitat cheltuieli atât de mari din partea Primăria Buzău.
În final, proiectul a fost aprobat cu 15 voturi ,,pentru”, o abținere și 6 voturi ,,împotrivă”. Conflictul dintre societatea de salubrizare și Primăria Buzău a pornit în urmă cu aproape trei ani, după ce vechiul contract dintre cele două părți a fost reziliat. În baza contractului, dacă el ar fi fost dus la finalizare, operatorul de salubrizare ar fi trebuit să cedeze Primăriei, cu titlu gratuit, stația de sortare. Cum contractul a fost reziliat, operatorul a rămas cu stația de sortare. Primăria a fost de acord, cu mențiunea ca, totuși, operatorul să plătească o compensație financiară. Ulterior, o expertiză a arătat că societatea de salubrizare trebuie să plătească administrației locale o compensație cuprinsă între 2,2 și 2.855.000 de lei. În acest context, Primăria a cerut operatorului suma maximă, solicitare cu care operatorul nu a fost de acord.