Banca de Gene pentru Legumicultură din Buzău, abia înființată, are rolul de a conserva peste zece mii de soiuri de plante comestibile. Instituția are în proiect și amenajarea unui buncăr antiatomic în care vor fi depozitate semințele a mii de soiuri de fructe, verdețuri și legume locale. Războiul din Ucraina și amenințările cu atacurile nucleare și chimice sunt motiv pentru punerea la adăpost mai repede a patrimoniului genetic vegetal al României.
Contaminarea culturilor, deprecierea soiurilor prin apariția unor mutații genetice ireversibile și chiar dispariția unor specii de plante sunt riscurile care ne pândesc, dacă nu luăm repede măsuri. Directorul Băncii de Gene, cercetătorul Costel Vânătoru spune că exemple în acest sens vin din zonele afectate de accidente nucleare. Numeroase plante şi fructe monstruoase au apărut în flora din imediata vecinătate a centralei nucleare de la Fukushima.
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale de la Buzău funcționează, deocamdată, cu jumătate din necesarul de angajați, însă organigrama ar putea fi completă până la sfârșitul anului.