În acest an, buzoienii vor avea sărbători de poveste. Este promisiunea Primăriei Buzău, care, împreună cu Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” au pregătit, în perioada 1 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022, numeroase evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă. Tema aleasă, „Crăciunul de odinioară”, își propune să îi apropie pe buzoieni de tradițiile și obiceiurile din preajma Crăciunului.
Evenimentele se vor desfășura în Piața Dacia, Parcul Crâng și în Parcul Marghiloman, la Vila Albatros.
Piața Dacia și Parcul Crâng vor găzdui o piață de Crăciun, cu produse tradiționale, și vor îmbrăca haine luminoase de sărbătoare, garantând buzoienilor o atmosferă de basm.
În Vila Albatros vor avea loc ateliere tematice pentru copii și o expoziție de fotografie veche a artiștilor fotografi din Buzău, care va prezenta Crăciunul din perioade istorice recente. Tot acolo, într-o sală decorată cu ajutorul Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău, va fi deschisă o expoziție de obiecte artizanale specifice sărbătorilor de iarnă.
De asemenea, copiii vor putea să îi lase scrisori lui Moș Crăciun, printr-o poștă specială, care va avea trei cutii poștale amplasate în: Piața Dacia – zona pieței de Crăciun, Parcul Crâng – la căsuța lui Moș Crăciun din zona Obeliscului, dar și în Parcul Marghiloman – lângă foișorul Vilei Albatros. În serile de 20, 21 și 22 decembrie, copiii se vor putea întâlni cu Moș Crăciun, în Parcul Crâng, dar și în cadrul unor sesiuni online transmise live pe pagina de Facebook a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”. În cadrul acestor întâlniri virtuale, Moș Crăciun va citi o parte din scrisorile primite de la copii și va oferi cadouri tuturor celor care i-au scris.
Nu vor lipsi nici momentele artistice care vor întregi povestea Crăciunului de odinioară: teatru de păpuși „Poveste de Crăciun”, spectacole de colinde, tradiții și datini susținute de coruri și ansambluri folclorice cunoscute. Acestea vor fi filmate în Vila Albatros și în satele buzoiene cu tradiție, ale căror colinde au trecut în patrimoniul UNESCO, iar ulterior, vor fi difuzate pe pagina de Facebook a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”.
Nu în ultimul rând, spectacolele, colindele și muzica de sărbătoare vor bucura și publicul din Piața Centrală Buzău, unde vor fi amplasate două ecrane.
Programul complet al evenimentelor, regulamentul concursurilor, precum și condițiile de participare vor fi publicate pe site-ul și paginile de socializare ale Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”.